Discussion about this post

User's avatar
Kiertotie onneen's avatar

Tuli tästä mieleen sellainen näkökulma, että ihmiset tuntuvat suuttuvan herkemmin avohakkuista kuin siitä, että metsä hakataan ja sen tilalle rakennetaan jotain. Siis että avohakkuu on monta vuotta ruma kun sitä joutuu katselemaan, mutta jos sen sijaan metsä asfaltoidaan ja rakennetaan puun korkuinen talo tai vaikka parkkipaikka, niin sen hyväksyy nopeammin. Vaikka avohakkuun jälkeen metsä kasvaa sentään jollain aikavälillä takaisin (ei toki samana), mutta asfaltti estää sen. Kaipa se perustellaan sillä, että maa otetaan hyötykäyttöön...

Expand full comment
Ruut's avatar

Kiitos tästä! Tämä pisti ajatuksia liikkeelle, tai ehkä antoi jo olemassa oleville hieman uutta suuntaa. Ne on vielä muotoutumassa, joten en ihan saa täysin niistä otetta vielä kirjoittaaksesi ajatuksiani tähän.

Paitsi siitä, että aloin ymmärtää paremmin, mikä mua ammatissani välillä vaivaa: Se miten kevyesti (Musta tuntuu siis) luonto- (ja myös sosiaalisiin) vaikutuksiin liikenteen ja maankäytön hankkeissa suhtaudutaan. Vaikutustenarviointia tehdään toki, mutta vaikuttaako se johonkin, ja kuinka paljon? Liikenteen hankkeissa laajatkin vaikutusten arvioinnit voivat yksinkertaistua hyötykustannussuhteen tarkasteluun (joka taas keskittyy matka-aikasäästöihin ja kustannuksiin). Luonnon itseisarvo ei paina, sillä se on vaikeasti rahaksi muutettavissa. Haluaisin jatkossa nähdä, että tässä mentäisiin eteenpäin niin, että suunnittelua tehtäisiin aidosti yhteistyössä, myös teidän metsäkartoittajien kanssa ja luonto- ja sosiaaliset arvot huomioiden.

Suhtautumiseni uuteen rakentamiseen on ristiriitainen: toisaalta tarvitsemme tiettyjä investointeja vaikka liikenneväyliin tai energiaratkaisuihin (kuten vaikka tuulivoimainvestoinnit) mutta jokainen niistä aiheuttaa myös negatiivisia vaikutuksia. Miten ihmeessä hyötyjen ja haittojen välillä tasapainoillaan?

En voi olla

Expand full comment
8 more comments...

No posts